Historie 1: Het ontstaan van de Teddybeer
Niemand minder dan de Amerikaanse President Theodore Roosevelt is de naamgever van de Teddybeer. De 26e president van de Verenigde Staten werd door zijn vrienden ook wel liefkozend Teddy genoemd. Toen hij in 1902 tijdens een berenjacht weigerde een berenwelpje te doden was de link met de beer geboren. Het verhaal over de president die weigerde een berenwelp te doden haalde al snel de media. Cartoonist Clifford Berryman maakte een tekening van het voorval en liet die publiceren in de Washington Evening Star. Het beertje kwam bekend te staan als "Teddy's Bear" en was in de periode hierna ook te zien in vele andere cartoons waarin Roosevelt een rol speelde.
Teddybeer
De Amerikaanse speelgoedwinkel eigenaar Morris Michtom zag de cartoon en besloot samen met zijn vrouw een beer te maken en deze te vernoemen naar de president "Teddy" Roosevelt. De beer kreeg dus de naam Teddybeer. Voordat het echtpaar de teddybeer op de markt bracht, vroegen ze Theodore Roosevelt overigens nog wel of hij er bezwaar tegen had. Roosevelt liet weten het prima te vinden. In een brief zou hij geschreven hebben ( "I don't think my name will mean much to the bear business, but you're welcome to use it"). ( "Ik denk dat mijn naam niet veel invloed zal hebben op de knuffelberenhandelaren, maar ga je gang"). Volgens een andere lezing weigerde Roosevelt overigens niet een berenwelp te doden. In werkelijkheid zou het zijn gegaan om een nogal zwaarlijvige beer die zich moeilijk voortbewoog. Volgens dit verhaal vond de president deze beer geen partij voor hem en besloot het dier daarom te sparen.
Historie 2: Het ontstaan van mijn Atelier Hint Teddy
Toen ik in 1968 in verwachting was van onze eerste baby besloot ik een beertje te maken. Met een mooie lap stof en een patroon uit een boekje uit de bibliotheek had ik een prachtige beer voor ogen. Uiteindelijk vond ik het resultaat zeer teleurstellend en trok de conclusie: beren maken is niets voor mij en besloot ik een mooie "meetlat" te borduren. Het toeval wilde dat ik 25 jaar later op een hobbybeurs in aanraking kwam met iemand die complete beren pakketten aanbood. Mijn reactie was: nee beren maken is niets voor mij. Toch liet ik mij overhalen want volgens de aanbieder kon het bijna niet mislukken. Ik had dan immers de juiste stof (heel belangrijk) , een goed patroon, een goede werkbeschrijving en de prijs was ook schappelijk. Thuis gekomen ging ik direct aan de slag en inderdaad ik was enthousiast over her resultaat. Op dat moment kwam onze dochter binnen en vroeg "man, mag ik die beer". Zo kreeg zij 25 jaar later alsnog haar beer.
De naam: Hint
Hint is opgebouwd uit de beginletters van de voornamen van onze gezinsleden. In eerste instantie wilde ik de nieuwe boot, waarop wij met ons gezin veel tijd doorbrachten, "Hint" noemen. Dit werd echter door manlief en kinderen afgewezen. Het moest "Vrouwe Teuntje" worden, welja vernoemd naar mijzelf. Dat was natuurlijk heel eervol. Maar ja, Hint liet mij niet los. Dingen gebeuren vaak door een "hint" die men krijgt. In ons geval het gaan watersporten en in mijn geval het aanschaffen van het berenpakketje. Het atelier is iets van mijzelf dus had ik de vrijheid in het kiezen van een naam. Dit waren zoal de gedachtenspinsels achter de naan van "Hint Teddy".